De andere achttien eurolanden stellen zeer scherpe eisen en voorwaarden aan de Griekse regering voordat er gepraat kan worden over verdere financiële steun.

Het vertrouwen in de Griekse regering en de geloofwaardigheid van Athene is zo klein geworden, dat de eurozone niet anders kan. Alleen met forse Griekse maatregelen zijn de landen bereid weer diep in de buidel te tasten om de Griekse economie er bovenop te helpen.

Dat blijkt uit adviezen van de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) aan hun regeringsleiders en staatshoofden. De leiders zijn zondagavond op een top in Brussel bijeen om knopen door te hakken. Over de voorstellen is ook in kleine kring overleg gevoerd, bijvoorbeeld tussen de Grieken, Duitsers en Fransen.

Hervormingen nog deze week door parlement, eist eurogroep

De Grieken moeten al voor woensdag een aantal hervormingen voor het Griekse parlement brengen, bijvoorbeeld als het gaat om het heffen van btw. Bovendien moeten een aantal hervormingsplannen worden aangescherpt, onder meer op het gebied van de pensioenen. De Grieken moeten ook preciezer aangeven wanneer ze alles gaan doen. Ook moet Athene alvast werk gaan maken van het privatiseren van overheidsbezittingen.

De Griekse hoop op kwijtschelding van een deel van de enorme schuldenberg is ijdel. Dat zal niet gebeuren, maar de eurolanden zijn wel bereid tot een vorm van verlichting. Zij kunnen bijvoorbeeld de looptijd op leningen verlengen of de rente op leningen verlagen. In feite komt dat ook neer op een vorm van kwijtschelding, omdat de reëele waarde van de schuld in het geval van een lange looptijd met een lagere rente sterk afneemt.

Nog meer geld nodig: 82 - 86 miljard euro

Volgens jongste berekeningen van de geldschieters heeft Griekenland tussen de 82 en 86 miljard euro nodig (schatting zaterdag was nog 75 miljard euro), waarvan ook een flink deel (tot 25 miljard euro) voor het versterken van de Griekse banken die de aflopen weken te maken kregen met een stille bankrun.

Tot medio augustus zou Griekenland al 12 miljard euro nodig hebben om de meest dringende betalingen te kunnen doen. Op 20 juli verloopt de belangrijkste deadline. die dag moet Griekenland 4,2 miljard euro aflossen bij de Europese Centrale Bank. Als daar geen geld voor is, is de Centrale bank van de Eurozone gedwongen om de noodfinanciering aan de Griekse centrale bank, de zogenaamde Emergengy Liquidity Assistance (ELA), in te trekken.

Als dat gebeurt, moeten de banken door de Griekse overheid overeind worden gehouden. Aangezien die daar geen euro's voor heeft, moet dat met zogenaamde IOU's - schuldbewijzen - of zelfs al een compleet eigen munt.

De ministers van Financiën van de eurozone lijken afgelopen weekend ook al de mogelijkheid te hebben besproken van een tijdelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone als alternatief voor een bailout.

Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl